Racuch z dynią i mikroliściami – zdrowy przepis, idealny na śniadanie lub kolację!
Sos dyniowy:
Upiec gruby plaster dyni Hokkaido w 200st. Ostudzić, 50g zblendować z łyżką oliwy i 50g mleka roślinnego (jeśli sos jest za gęsty, dodać mleka i oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
„Twarożek” tahini:
150g silken tofu
1 łyżka tahini
Skórka z cytryny
Zblendować na gładki krem, schłodzić w lodówce. (Zamiast tofu można użyć gęstego jogurtu kokosowego lub jogurtu typu greckiego).
Racuch:
60g mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
110ml mleka roślinnego
1/2 łyżki syropu klonowego
Odrobina soku z cytryny
Garść mikroliści gorczycy i czerwonej kapusty
Przygotowanie:
1.Wszystko zmiksować na gładka masę i smażyć na patelni po obu stronach.
2.W międzyczasie przygotować marchew i dynię. Pociąć na cieniutkie paski (łącznie ok. 100g) i smażyć na oliwie z płatkami chilli i solą, aż zmiękną i się lekko skarmelizują.
3.Wyłożyć kolejno na talerz: gorący racuch, twarożek, gorące smażone marchewka i dynia, a na wierzch solidna ilość mikrolistków. Podawać z sosem. Można posypać prażonymi pestkami dyni lub sezamem.
Za przepis dziękujemy Ewelinie, koniecznie zerknijcie na jej Instagrama @jadalne_obrazki po więcej kulinarnych inspiracji!