Dzień dobry 🙂 Zapraszamy do uprawy mikroliści

Bardzo miło nam Państwa poznać. Zapraszamy do zapoznania się z instrukcją jak skorzystać z Państwa prezentu.

Kim jesteśmy? Listny Cud – produkujemy jadalne rośliny na farmie wertykalnej w centrum Warszawy – stąd pochodzą Państwa mikroliście. Budujemy też dla naszych klientów farmy wertykalne w różnych rozmiarach – od małych, kompaktowych, po przemysłowe. Rozwijamy w Polsce innowacyjną technologię farm wertykalnych, która staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. 

W paczce znajdą Państwo 2 zestawy do samodzielnego wyhodowania w domu swoich własnych mikroliści.

Czym są mikroliście? To już nie kiełki, ale jeszcze nie dorosłe formy roślin. To prawdziwy superfood – pełne smaku, witamin i wartości odżywczych. Używane w restauracjach przez najlepszych szefów kuchni, a teraz także przez Państwa 🙂 

Gatunki mikroliści, które znajdziecie Państwo w zestawie to:

Jak używać mikroliści?





Mikroliście prosimy ścinać nożyczkami przy samej ziemi - łodyżki też są jadalne.





Po ścięciu prosimy opłukać i dodać do ulubionego dania!:)

Biały nalot

- prosimy się nim nie przejmować, to naturalna część rośliny!

Bez pestycydów

- nasze rośliny produkujemy bez użycia pestycydów. Posiadamy certyfikat rolnictwa ekologicznego.

BIO

- doniczka jest w pełni biodegradowalna - po ścięciu mikroliści śmiało można wyrzucić ją do śmieci BIO.

Propozycje podania

Życzymy smacznego!

Jak samemu wyhodować mikroliście?

W zestawie do wysiewania otrzymali Państwo:

A. Woreczek jutowy a w nim:
2 puste doniczki
2 małe torebeczki z nasionami rzodkiewki i czerwonej kapusty

B. Papierową torebkę z podłożem

Uprawa tych 2 gatunków mikorliści od wysiewu do zbioru zajmuje 7 dni.

Doniczki i nasiona
Torebka z podłożem
Krok Pierwszy – napełnianie doniczek – 5 minut
Proszę przygotować:
1. miskę/miseczkę na podłoże
2. talerz lub pojemnik w który można wstawić 2 doniczki
Następnie proszę wsypać podłoże do miseczki i dolać do niego pół szklanki wody. Podłoże – są to wiórki z kory kokosowej – powinno być lekko wilgotne.
Takim podłożem proszę wypełnić obie doniczki – do pełna a następnie proszę je wyrównać, tak jak na załączonym obrazku.

Krok Drugi – wysianie i zroszenie roślin – 5 minut

Proszę wziąć doniczki i wstawić je na talerz / do pojemnika i nalać na spód trochę wody. Wystarczy 1-2 centymetry. Chodzi o to, żeby doniczki i kokos w środku nasiąkneły wodą, ale nie były zbyt mokre. To jak doniczki nasiąkają wodą widać dobrze po tym, że stoponiowo zmieniają kolor z jasnego na ciemny.

Proszę wziąć torebki z nasionami i ich zawartość wypsypać na wierzch doniczek. Nasiona powinny być rozmieszczone w miarę równomiernie – jeśli gdzieś „zbiją się” w większą kupkę – można je delikatnie rozsunąć palcem. Nie trzeba przysypywać ich podłożem – nasiona zostają na wierzchu podłoża.

Na koniec proszę zrosić nasiona – spryskać je wodą od góry. Jeśli nie mają Państwo zraszacza – nic nie szkodzi, można je też skropić wodą używając palców.

Krok Trzeci – etap ciemni pod ciężarem i bez ciężaru – 2 dni + 2 dni

Po wysianiu należy położyć na doniczkach ciężar. Najlepiej wziąć coś płaskiego, odpornego na wilgoć – to może być cienka plastikowa deska do krojenia, płaski talerz etc. Ważne, żeby doniczki były równomiernie przykryte. Na przykrycie kładziemy jakiś ciężar ok 300g, to może być np. słoik z dżemem.

Proszę się nie bać ciężaru – jak widać na zdjęciu my na farmie ustawiamy kilka tacek z doniczkami jedna na drugiej.

Następnie proszę wstawić je do ciemnego miejsca. Np. do szafki. Ważne, żeby na tym etapie rośliny miały ciemno i dość ciepło.

Po 2 dniach proszę zdjąć ciężar i dalej trzymać rośliny w ciemni. Na typ etapie powinny już zakiełkować, wypuścić korzonki i mieć około 1 cm łodyżki.

Krok Czwarty – czas pod światłem

Po 4 dniach w ciemni rośliny powinny wyglądać jak na zdjęciu obok – z długimi, jasnymi łodyżkami. To czas, by przestawić je pod światło – ważne, żeby miały dostęp do światła słonecznego, np. na parapecie. Wtedy potrzebują jeszcze 2-3 dni i już nadają się do jedzenia.

Ważna uwaga – biały nalot przy korzeniach to naturalna część rośliny – korzonki – proszę się ich nie obawiać.

Jeśli jednak pojawiłby się szary lub zielony nalot – to niestety pleśń, takiej rośliny nie należy jeść.

Powodzenia, w razie pytań zapraszamy do kontaktu: info@listnycud.pl

A jeśli mikroliście Państwu zasmakują i chcieliby Państwo kupować je częściej – nasze produkty są dostępne online i stacjonarnie w różnych sklepach 🙂