Zupa krem z dyni z mikroliśćmi
Składniki
  • 1/2 kg dyni (obranej, bez pestek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 500 ml wody lub bulionu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Cebulę pokrój w małą kostkę, przełóż do garnka i podsmaż przez chwilę na oliwie z oliwek. 
  2. Dynię, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i zalej wodą lub bulionem. Gotuj do momentu, aż warzywa całkowicie zmiękną. 
  3. Wszystko zmiksuj w blenderze, dodaj sos sojowy, imbir, paprykę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Posyp mikroliśćmi słonecznika.