Najczęściej zadawane pytania

Wszystko co chcieliście wiedzieć o mikroliściach!

Mikroliście (microgreens) to forma rośliny pomiędzy kiełkiem a dorosłą rośliną.

Nie. Mikroliście to późniejsza faza wzrostu rośliny, w przeciwieństwie do kiełków są już ukorzenione.

Tak! Gdy tylko kupicie nasze mikroliście możecie je od razu ściąć (tuż przy ziemi, cała roślinka nadaje się do jedzenia), opłukać i zjeść. Są gotowe do spożycia. Mogą też z Wami zostać na dłużej – przechowywane w temperaturze pokojowej i podlewane co 1-2 dni powinny zachować pełnię smaku i świeżości przez co najmniej tydzień.

Mikroliście najlepiej czują się w temperaturze pokojowej, należy je podlewać co 1-2 dni. Doniczki z mikroliśćmi warto ustawić na spodku i na niego dolać wody co 1-2 dni. Doniczka da Wam znać, że potrzebuje uwagi – kiedy robi się sucha i dużo jaśniejsza niż wtedy kiedy ją kupiliście, to znak, że mikroliściom bardzo potrzeba wody. Po zjedzeniu mikroliści wyrzućcie doniczkę do śmieci bio.

Raczej nie. Znaczy można, ale nic z tego dobrego nie wyjdzie 😉 Mikroliście wzrastały w kontrolowanych warunkach, na specjalnym podłożu. Zmiana warunków może być dla nich zabójcza. Nie urosną. W celu uprawy dorosłej rośliny polecamy klasyczny sposób – nasionko do ziemi i dużo cierpliwości 😊

Można, a nawet trzeba! Bardzo nie lubimy plastiku i chcieliśmy go maksymalnie ograniczyć – udało się. Doniczka jest w pełni biodegradowalna i składa się tylko z organicznych materiałów. Doniczka jest torfowa, a wnętrze to podkład z łupiny kokosowej, na którym rosną roślinki. Po ścięciu mikroliści można więc całość wyrzucić do śmieci BIO 🌍

Krótka odpowiedź – nie. Mikroliście są uprawiane w określony sposób (gęsty wysiew, brak ziemi, szybki wzrost) dzięki czemu koncentrują w sobie bardzo silne moce odżywcze rośliny. Po ścięciu nie mają w sobie już tyle siły aby urosnąć na nowo. Trochę jak z drzewem – jeśli je zetniemy przy samej ziemi, już go nie odzyskamy. Wieść niesie, że na tyle silne są czasem mikroliście grochu. Należy je obciąć jak najwyżej tuż pod listkami. Dajcie znać czy Wam się uda 😉

Najprawdopodobniej to nie jest pleśń tylko włośniki czyli część systemu korzeniowego rośliny – to zupełnie normalne, wszystko jest ok z rośliną i nadaje się do jedzenia. Bierze się to stąd, że wysiewamy wszystkie nasiona bezpośrednio na podłoże i w efekcie część korzeni zostaje na zewnątrz. Taka sytuacja ma miejsce zwłaszcza w mikroliściach rzodkiewki i gorczycy. Gdyby te włoski zamiast białych zrobiły się szare albo pojawił się inny rodzaj pleśni (np. pajęczynka lub zielony nalot), wtedy faktycznie jest to pleśń. Jeśli by coś takiego zdarzyło się tuż po dostawie od razu nas o tym poinformujcie!

Baaaaaardzo. Wiele badań pokazuje, że mikroliście są świetnym źródłem witamin i antyoksydantow. Dodatkowo, specyfika naszej uprawy powoduje, że używamy absolutnie ZERO pestycydów i mamy certyfikat rolnictwa ekologicznego. Wszystkie rośliny są uprawiane lokalnie, są mega świeże – trafiają na Wasze talerze praktycznie prosto z farmy, bez długich dni w transporcie, magazynach czy plastikowych torbach.

Ahh, długo by wymieniać! W skrócie, to prawdziwy superfood. Wszyscy już wiemy, że kiełki są dla nas zdrowe – ale, jak pokazują badania, mikroliście są jeszcze zdrowsze! Potrafią koncentrować w sobie więcej witamin i antyoksydantów niż dorosłe rośliny. Dobre dla Ciebie i dobre dla planety 💚 P.S. są też po prostu pyszne i pasują do wielu różnych dań.

Złap je wszystkie! 🙃 Dla wielbicieli odrobiny pikanterii polecamy mikroliście ostrzejsze w smaku – jak np mikroliście rukoli, gorczycy czy rzodkiewki. Wyraziste w smaku i podobne do swoich dorosłych odpowiedników będą mikroliście brokuła czy kapusty czerwonej. Najbardziej chrupkie – delikatne i lekko słodkie mikroliście grochu. Dla głodnych niespodzianek polecamy zestaw Miks Ostatniej Szansy, nigdy nie wiadomo co się Wam trafi 😊

W tej chwili mamy jedną farmę – na warszawskim Mokotowie. Znajduje się ona w specjalnie przystosowanym pomieszczeniu w Instytucie Technologii Materiałów Elektronicznych. Nasza farma wertykalna to pomieszczenie o powierzchni ok.40m2, w tym 30 m2 powierzchni uprawnej – 3 piętra po 10m2, z  dostosowanym systemem oświetlenia i nawadniania.

Uprawa wertykalna, w przeciwieństwie do tradycyjnej, horyzontalnej wykorzystuje mniej przestrzeni, nie używa ziemi, nie jest zależna od pór roku czy naturalnego światła. Dzięki uprawom wertykalnym wykorzystujemy dużo mniej cennych zasobów ziemi – powierzchni rolnej i wody. Tego typu uprawy zużywają do 95% mniej wody niż tradycyjne rolnictwo – ze względu na zamknięty obieg nawadniania i brak ziemi, która wchłaniałaby wodę. Woda, która nawadniania rośliny jest wypuszczana na półki, skąd rośliny pobierają jej dokładnie tyle ile potrzeba im do wzrostu – reszta wraca do filtracji i ponownego wykorzystania.

Dołącz do zajelistnych!

Zapisz się do naszego newslettera i śledź nas w social media. Opowiemy Ci o tym jak się rozwijamy oraz damy znać, gdy mikroliście pojawią się w Twojej okolicy. 

Jeśli chcesz się z nami skontaktować, napisz na info@listnycud.pl

EIT Climate-KIC