Co to są mikroliście (microgreens)?
Mikroliście (ang. microgreens), czy też mikrolistki, to pośrednia forma między kiełkiem, a dojrzałą rośliną, którą znajdziecie w sklepie. Mikroliście są bardzo zdrowe! Bogate w szereg witamin, przeciwutleniaczy oraz makroelementów, aż kipią od składników odżywczych – żelaza, potasu, czy kwasu foliowego. Najpopularniejsze mikroliście które już możecie znaleźć w sklepach to mikroliście brokuła, gorczycy, rzodkiewki, czy rukoli. Są one zdecydowanie mniejsze niż ich dorosłe odpowiedniki. W zależności od rośliny, mikroliście osiągają od 2,5cm do 7,5cm wysokości i charakteryzują się bardzo intensywnym smakiem.
Dlaczego warto jeść mikroliście (microgreens)?
Oprócz wielu witamin, mikroliście są także przepyszne! Swoim kolorem i wariackimi kształtami kuszą oczy, a daniom nadają unikatowego charakteru. Jakby tego było mało, mikroliście można użyć do wielu przepisów.
Wspaniale pasują do kanapek, sałatek, czy wrapów. Burger, pizza, szakszuka? Bardzo proszę!
A z polskiego podwórka? Pierogi, pasztety, pieczenie… Posypujcie je mikroliśćmi i jedzcie z tego wszyscy!
Gryczany racuch z dynią i mikroliśćmi
Brzmi jak kiełki
Trochę tak! Wszyscy znamy popularne i zdrowe kiełki, którymi obficie posypujemy dania i to właśnie z kiełkami możemy kojarzyć mikroliście. Z tą różnicą, że mikrolistki zbierane są 7-14 dni po kiełkowaniu, nie są już zatem kiełkami. Co jeszcze odróżnia mikroliście od kiełków? Mikroliście są już ukorzenione – nie zjadamy ich zatem w całości, ale ścinamy tuż przy podłożu. Co więcej, z wielu badań wynika, że mikroliście dostarczają nawet więcej skoncentrowanych wartości odżywczych niż tradycyjne kiełki.
Nie wiesz od jakich mikroliści zacząć? Zamów nasz zestaw i przetestuj różne gatunki!