Mikroliście na świątecznym stole? Jak najbardziej! Przedstawiamy Wam przepis na meeega prostą zupę krem z buraka z dodatkiem mikroliści. Zaledwie kilka składników i możecie cieszyć się pysznym, zdrowym, świątecznym daniem, którym zaskoczycie wszystkich domowników:)

 

Składniki:

– 1/2 cebuli

– marchewka

– 1/4 pora

– 2 ziemniaki

– 2 ugotowane buraki

– garść mikroliści np. gorczycy

– 2 liście laurowe

– łyżka sosu sojowego

– litr bulionu lub wody

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– garść orzechów włoskich

– 2 łyżki śmietany

– sól, pieprz, słodka papryka


Przygotowanie:

1. Rozgrzej olej w garnku. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i smaż kilka minut. 

2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, a także pokrojonego w cienkie plastry pora. Zalej wodą lub bulionem, gotuj do miękkości. 

3. Gdy warzywa się ugotują, dodaj pokrojonego w kostkę ugotowanego buraka, wyjmij z wywaru liście laurowe. Gotuj jeszcze kilka minut. 

4. Odlej bulion do oddzielnej miski, zblenduj wszystkie warzywa, następnie stopniowo dolewaj płyn, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. 

5. Krem przełóż do miski, posyp mikroliśćmi oraz orzechami, udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.



Mikroliście – już nie kiełki, jeszcze nie dorosłe rośliny. Hodowane na farmie wertykalnej na Mokotowie, metodą hydroponiczną. Określne jako nowy superfood, pełne witamin, składników odżywczych i minerałów.