Czym są mikroliście?
To prawdziwy superfood! Już nie kiełki, jeszcze nie dorosłe rośliny - mikroliście
Mikroliście (ang. microgreens), czy też mikrolistki, to forma pośrednia między kiełkiem, a dojrzałą rośliną. To istny superfood - zdrowe, smaczne i pięknie wyglądają na talerzach! Bogate w szereg witamin, przeciwutleniaczy oraz mikro i makroelementów – na przykład żelaza, potasu, czy kwasu foliowego. Wyglądają zdecydowanie inaczej niż ich dorosłe odpowiedniki - mają na ogół łodyżkę i 2 listki - tzw. liścienie i ok. 7 cm wzrostu.

Pyszne

Zdrowe

Ekologiczne

Jak jeść mikroliście?
Oprócz wielu witamin, mikroliście są także przepyszne! Swoimi kolorami i wariackimi kształtami kuszą oczy, a daniom nadają unikatowego charakteru. Jakby tego było mało - mikroliście pasują do bardzo wielu dań:

Zup

Burgerów

Sałatek

Jakie mikroliście mamy w ofercie?
Mikorliście mają intensywne smaki, które różnią się w zależności od gatunku - od delikatnych i wiosennych po super ostre.

Mikroliście amarantusa

lekko słodkie, o buraczanym posmaku

Pełne:

witamin i mikroelementów

Mikroliście rzodkiewki

ostre, przypominające w smaku dorosłą rzodkiewkę

Pełne:

- kwasu foliowego - witaminy C - Witaminy A - żelaza - fosforu - magnezu

Mikroliście grochu

chrupiące, lekko słodkie, jak groszek prosto ze strączka

Pełne:

- witaminy C - witaminy A - witaminy E

Mikroliście gorczycy

nasze najostrzejsze mikroliście

Pełne:

- kwasu foliowego - cynku

Mikroliście czerwonej kalarepy

łagodne, neutralne w smaku

Pełne:

- kwasu foliowego - witaminy A - wapnia - magnezu - cynku

Mikroliście słonecznika

soczyste, chrupiące, jak świeży słonecznik skubany w lipcu

Pełne:

- witaminy A - potasu - magnezu

Mikroliście kolendry

intensywne, w smaku przypominają dorosłą kolendrę

Pełne:

witamin i mikroelementów

Mikroliście pora

wyraziste w smaku, smakują jak połączenie szczypioru i czosnku

Pełne:

witamin i mikroelementów

Mikroliście brokuła

łagodne, o neutralnym smaku

Pełne:

- witaminy A - żelaza - magnezu