Gryczany racuch z tahinowym twarożkiem, dynią, marchewką i mikroliściami

Racuch z dynią i mikroliściami – zdrowy przepis, idealny na śniadanie lub kolację!

 Sos dyniowy:

Upiec gruby plaster dyni Hokkaido w 200st. Ostudzić, 50g zblendować z łyżką oliwy i 50g mleka roślinnego (jeśli sos jest za gęsty, dodać mleka i oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

„Twarożek” tahini:

150g silken tofu 

1 łyżka tahini

Skórka z cytryny

Zblendować na gładki krem, schłodzić w lodówce. (Zamiast tofu można użyć gęstego jogurtu kokosowego lub jogurtu typu greckiego). 

Racuch:

60g mąki gryczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1/4 łyżeczki sody

110ml mleka roślinnego

1/2 łyżki syropu klonowego

Odrobina soku z cytryny

Garść mikroliści gorczycy i czerwonej kapusty

 

Przygotowanie:

1.Wszystko zmiksować na gładka masę i smażyć na patelni po obu stronach.

2.W międzyczasie przygotować marchew i dynię. Pociąć na cieniutkie paski (łącznie ok. 100g) i smażyć na oliwie z płatkami chilli i solą, aż zmiękną i się lekko skarmelizują.

3.Wyłożyć kolejno na talerz: gorący racuch, twarożek, gorące smażone marchewka i dynia, a na wierzch solidna ilość mikrolistków. Podawać z sosem. Można posypać prażonymi pestkami dyni lub sezamem.

Za przepis dziękujemy Ewelinie, koniecznie zerknijcie na jej Instagrama @jadalne_obrazki po więcej kulinarnych inspiracji!