Kluseczki ryżowe z tofu w sosie pomidorowym z mikroliśćmi

Dzisiaj w naszej kuchni przenosimy się do Korei i przedstawiamy Wam przepis na kluseczki ryżowe (Tteokbokki) z dodatkiem mikroliści. Przepis może wydawać Wam się skomplikowany, ale nie musicie się obawiać – nasze motto to pysznie i prosto!

 

Składniki na sos

– 2 szklanki bulionu lub wody

– 1 łyżka pasty gochujang

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić innym słodzidłem, np. cukrem)

– 1 łyżka sosu sojowego

Reszta składników:

– opakowanie klusek ryżowych (możecie kupić je przez Internet lub w sklepach z azjatycką żywnością)

– opakowanie tofu

– ziarna sezamu

– 2 garści mikroliści czerwonej kapusty (możesz wymienić na swój ulubiony gatunek)

Przygotowanie:

1. Przygotuj sos – na dużej patelni wymieszaj wszystkie składniki i chwilę je podgotuj do rozpuszczenia się wszystkich składników.

2. Do gotującego się wywaru dodaj tofu pokrojone w małą kostkę, a następnie kluseczki ryżowe. 

3. Wywar wraz z dodatkami doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś jeszcze około 8 minut do zredukowania i zgęstnienia sosu. Następnie dopraw solą według uznania.

4. Danie wyłóż na miskę posyp ulubionymi mikroliśćmi i ziarnami sezamu.

Smacznego!