Dzisiaj w naszej kuchni przenosimy się do Korei i przedstawiamy Wam przepis na kluseczki ryżowe (Tteokbokki) z dodatkiem mikroliści. Przepis może wydawać Wam się skomplikowany, ale nie musicie się obawiać – nasze motto to pysznie i prosto!
Składniki na sos
– 2 szklanki bulionu lub wody
– 1 łyżka pasty gochujang
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić innym słodzidłem, np. cukrem)
– 1 łyżka sosu sojowego
Reszta składników:
– opakowanie klusek ryżowych (możecie kupić je przez Internet lub w sklepach z azjatycką żywnością)
– opakowanie tofu
– ziarna sezamu
– 2 garści mikroliści czerwonej kapusty (możesz wymienić na swój ulubiony gatunek)
Przygotowanie:
1. Przygotuj sos – na dużej patelni wymieszaj wszystkie składniki i chwilę je podgotuj do rozpuszczenia się wszystkich składników.
2. Do gotującego się wywaru dodaj tofu pokrojone w małą kostkę, a następnie kluseczki ryżowe.
3. Wywar wraz z dodatkami doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś jeszcze około 8 minut do zredukowania i zgęstnienia sosu. Następnie dopraw solą według uznania.
4. Danie wyłóż na miskę posyp ulubionymi mikroliśćmi i ziarnami sezamu.
Smacznego!